Technologia zyskuje na wpływie w przemyśle kosmetycznym – nasze pragnienie stosowania naturalnych produktów zmusza naukowców do pracy nad innowacjami, które pozwolą nam jak najlepiej wykorzystać dobrodziejstwa przyrody. Poznajcie nowo odkryte przez nich metody i to, jak wpływają na właściwości „zwykłych” botanicznych substancji.
Przez ostatnie lata odkryto wiele wyciągów, które znalazły swoje miejsce w świecie pielęgnacji. Jak powstają? Dowolną część rośliny poddaje się ekstrakcji odpowiednim rozpuszczalnikiem, następnie oddziela się rozpuszczalnik od reszty substancji, a powstały z niej roztwór nazywamy właśnie wyciągiem (ekstraktem). Ekstrakt zachowuje właściwości rośliny, od której pochodzi – z tego względu ekstrakty często stanowią składniki kosmetyków do pielęgnacji skóry.
Wyciągi, które wykazują szczególnie skuteczne działanie, to, m.in.: Ekstrakt z Dzikiej Róży i z Koreańskiej Perły. Ten pierwszy ma właściwości nawadniające oraz łagodzące, a zatem idealnie sprawdza się w kosmetykach nawilżających dla cery wrażliwej – do tego silnie działa antyoksydacyjnie, chroniąc skórę przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi. Koreańska perła to składnik upiększający, który zapewni cerze optycznie wygładzony i rozświetlony wygląd, przywracając jej witalność, a także ujędrniając ją.
Fermentacja zachodzi w komórkach drożdży, które dzięki niej pozyskują energię i wykorzystują ją do syntezy rozmaitych składników o dobroczynnych właściwościach. To bardziej inwazyjny proces niż ekstrakcja, ponieważ generuje on odmienny od pierwotnego produkt, działający zupełnie inaczej. Poprzez fermentację składniki łatwiej się rozpuszczają i są lepiej przyswajalne, a te nowopowstałe zostają uaktywnione. Są one symbiotyczne ze skórą, gdyż wspomagają jej naturalne funkcje. W linii Korean Beauty Biotaniqe wykorzystano ten unikatowy proces do stworzenia składników o niezwykle silnym działaniu anti-aging: fermentowany Ekstrakt z Granatu, fermentowane Algi Morskie, fermentowany Czerwony Żeń-Szeń oraz fermentowane Proteiny Ryżowe zadbają przede wszystkim o odpowiednie uelastycznienie i wzmocnienie skóry. Naukowo udowodniono, że skuteczność tych produktów znacząco wzrasta po poddaniu ich fermentacji! Każdy z nich wspomaga syntezę kolagenu, zapewniając skórze jędrność i młody, zdrowy wygląd. Ekstrakt z granatu ma także właściwości antyoksydacyjne, żeń-szeń rozświetla cerę oraz redukuje widoczność zmarszczek, natomiast proteiny ryżowe działają nawilżająco. Spróbuj każdego z nich, aby połączyć działanie odmładzające z kuracją, która zadba o indywidualne potrzeby twojej cery.