Udostępnij

MULTIWITAMINOWE KOKTAJLE NA PIĘKNĄ SKÓRĘ

Oklepane już nieco przysłowie mówi, że jesteśmy tym, co jemy. Być może nie jest to myśl szczególnie odkrywcza, jednak nie można się z nią nie zgodzić. Zdarza się nam o tym zapominać – pielęgnujemy skórę kosmetykami, zaniedbując dietę. Koktajle z owoców i warzyw to pyszne bomby witaminowe, dzięki którym skóra staje się pełna blasku. Oto 3 przykładowe przepisy na smoothies, które zadbają o waszą cerę od środka.

Rozświetlenie – znane są zdrowotne właściwości witaminy C i jej umiejętność przywracania blasku nawet najbardziej zszarzałej i suchej skórze. Cytrusy, owoce takie jak kiwi, pomarańcze czy mandarynki, są bardzo bogate w ten składnik, a dodanie odrobiny zieleni wzmacnia także naszą odporność. Ten koktajl sprawi, że skóra będzie wyglądała na jaśniejszą, bardziej jednolitą i młodszą.

Składniki: szklanka jarmużu, 2 owoce kiwi, ½ szklanki soku z cytrusów (np. pomarańczy), pół kubka kolendry, seler naciowy i skruszony lód.

Dogłębne nawilżenie i odżywienie – masło orzechowe w połączeniu z bananem oraz jogurtem nadadzą koktajlowi gęstą konsystencję, która sprawi, że poczujemy się syci i wspomożemy organizm zdrowymi tłuszczami i probiotykami. Nasiona lnu przeciwdziałają zaczerwienieniom, stanom zapalnym i intensywnie nawilżają skórę.  Ta kombinacja składników nakarmi ją witaminami i proteinami!

Składniki: mrożony banan, łyżka (naturalnego) masła orzechowego, 3 łyżki nasion lnu, ½ szklanki jogurtu, łyżeczka miodu + opcjonalnie migdały.

Antyoksydacja – szpinak, owoce leśne (jagody), orzechy włoskie i cynamon to świetne źródła antyoksydantów. Przeciwdziałają wolnym rodnikom, które negatywnie wpływają na skórę, przyspieszając proces starzenia, gdy stykamy się z zanieczyszczeniami w powietrzu, smogiem, dymem papierosowym czy jemy niezdrowe, przetworzone posiłki. Skóra jest zdetoksykowana i widocznie gładsza!

Składniki: szklanka jagód, ½ szklanki truskawek, ½ mrożonego banana, ½ szklanki szpinaku, ½ awokado, ¼ szklanki orzechów włoskich, łyżeczka nasion lnu, 2 daktyle, szklanka mleka migdałowego.

Owoce i warzywa możecie łączyć w dowolne kombinacje, wedle preferencji, tworząc własne  mikstury. Najpierw baza w postaci wody, mleka (najlepiej roślinnego, gdyż jest lżejsze od krowiego), jogurtu lub kefiru, do tego wybrany owoc lub warzywo, trochę zielonego i skruszony lód. Wszystko należy zmiksować i wypić na świeżo.